RCFlight Guide - Lim


Att välja lim för den som inte utövat denna formidabla hobby en längre tid kan kännas som en djungel. Många konstiga namn, tillverkare och olika typer av lim, men vilket lim använder man till vad? Vilket lim funkar bäst till just den limning du sitter och funderar på just nu? Detta är svåra frågor att besvara då det ofta finns flera lim som skulle fungera och vissa som inte skulle fungera alls. Här kommer en liten guide som går igenom dom oftast använda limtyperna inom modellfyg.


CA Depronsäker
Depronsäkert CA lim är ett luktlöst snabblim som torkar en aning långsammare än vanligt CA lim. Detta är som namnet säger ett lim som är avsett för Depron, Styropor, Frigolit mm. Just för att de inte smälter dessa material som vanligt CA lim gör.

Bra:
Perfekt att laga sina depronmodeller på inomhusflyg mm. OBS! Kombinera gärna med Depronsäker Acceleratorspray! Detta är extra viktigt för lagningar och limningar där ytorna inte ligger helt perfekt mot varandra.

Dåligt:
Har lite längre torktid än vanliga CA lim (med acceleratorspray så är detta inget problem). CA lim i allmänhet ger en mycket hård limfog som ofta blir lite spröd.



CA lim

CA lim finns ofta i olika viskositet, Tunn, Medium och Thick (tjock). Det är ett lim som biter på de allra flesta materialen. Lämpar sej väl för trä, kolfiber, metall m.m. OBS detta lim smälter depron / frigolit och liknande material.

Tunt CA lim är väldigt lättflytande så det är viktigt att ytorna är plana mot varandra och att de är bra passform på det som ska limmas ihop. Torktiden på detta är ofta bara några sekunder från att ytorna har sammanfogats. Observera att den tunna varianten fyller gap väldigt dåligt.

Medium CA lim är precis som namnet säger ett mellanting mellan de tunna och det tjocka CA limmet. Detta fyller gap bättre utan att han en alldeles för lång torktid. I många fall kan det vara bra med acceleratorspray för att kunna få detta lim att härda direkt. Torktiden på medium varierar på fabrikat men är ofta 1-5 minuter beroende på ytorna som limmas.

Thick CA lim är den typ av CA som lämpar sej bäst till att fylla gap (alltså vid limnig av väldigt ojämna ytor eller vid dålig passform). I många fall kan det vara bra med acceleratorspray för att kunna få detta lim att härda direkt. Torktiden på medium varierar på fabrikat men är ofta 1-5 minuter beroende på ytorna som limmas.

Bra:
Sammanfogar de flesta material snabbt och smidigt. Ihop med acceleratorspray så är det perfekt för fältlagningar

Dåligt:
CA lim i allmänhet ger en mycket hård limfog som ofta blir lite spröd.



UHU Por
UHU Por är ett kontaktlim speciellt avsett för olika typer av foammaterial (t.ex. Depron, Styropor, Elapor, Frigolit, mm) då vanligt kontaktlim smälter dessa material. Detta lim ger en lite segare limfog som lämpar sig ypperligt till t.ex. inomhusmodeller. Applicera och stryk ut ett tunt lager av limmet på både delarna som ska sammanfogas låt torka 5-10 minuter var för sig och tryck sedan ihop delarna.

Bra:
Ger en lite segare limfog och är smidigt att använda. Relativt snabb torktid och lätt att handskas med vid limning av två plana ytor mot varandra.

Dåligt:
Kan vara lite svårt att använda i början innan man är van vid kontaktlim, speciellt vid byggen av depronmaskiner. Tips är att öva några gånger på ett par spillbitar för att få en uppfattning om hur limmet beter sig.



UHU Hart
Ett lim som lämpar sej bra till modellbygge som ett komplement till vitlim. Perfekt att förstärka limfogar med. Härdat blir detta lim helt transparent och extremt hårt. Vatten och oljetåligt. Relativt snabbtorkande. Fungerar även bra för att limma trä mot metall och många plaster.

Bra:
Ett bra lim för att kompletera vitlim vid modellbyggen. Väldigt hårt och starkt.

Dåligt:
Smälter foammaterial. Fungerar inte till alla olika typer av plast så prova gärna på en spillbit innan.



Epoxy
Epoxy är ett 2 komponents lim som limmar det mesta och ger mycket starta limfogar. Dessutom är det ett ”snällt” som funkar på t.ex. foammaterial. Perfekt lim där hög styrka/hålfasthet behövs. Finns i många olika varianter och fabrikat. I modellbyggen är 5 minuters och 30 minuters epoxy lämpligt, beroende på limining. Epoxy ger en limfog som blir lite seg (ytterst lite), det fyller gap väldigt bra och är ett av få lim som ger styrka när det fyller gapen.

Bra:
Fäster på nästan alla material. Väldigt starkt och tåligt. Relativt kort härdningstid.

Dåligt:
Kan vara lite klurigt att använda (väldigt viktigt att man får blandningen rätt).



Vitlim
Det klassiska modellbyggarlimmet. Utan lösningsmedel och väldigt starkt vid limning av trä. Detta lim finss i lite olika torktider.

Bra:
Perfekt lim för byggsatsbygge. Utan lösningsmedel = Ingen häslofara av att använda det.

Dåligt:
Fungerar i stort sett bara bra till limning av trä. Kan vara relativt lång torktid på limmet.




Smältlim
Lim som värms upp i en limpistol. Används i mindre skala inom modellflyg. Många aircombatflygare använder detta lim för att sätta fast servon i modellerna. Detta lim är även ganska populärt bland inomhusflygare för lagningar, dock rekomenderas det ej till ändamålet då det är ett relativt tungt lim. Limmet blir en aning segt när det härdat.

Bra:
Härdar snabbt (så fort det svalnat).

Dåligt:
Kan vara lite klurigt att använda då limmet är mycket varmt när man applicerar det (kan skada materialen man limmar). Medioker vidhäftning på många material. Lätt att bränna sig när man arbetar med limmet.



Tillbaka


Tillverkare

© GW Modellhobby AB, Org.nr. 556766-7398. Telefon 0500-60 00 88